
Exklusiv optimerarkampanj – missa inte!
Just nu har Huawei exklusiv kampanj på sina optimerare –
I denna första del av vår artikelserie ska vi utforska viktiga momsfrågor som påverkar bostadsrättsföreningar (BRF:er). Moms är en komplex skattefråga som kan ha stor inverkan på föreningens ekonomi. I den här delen kommer vi att fokusera på BRF:ers momsstatus, deras process för momsregistrering, momspliktiga situationer och deras ansvar gällande moms. I DEL 2 kommer vi att dyka djupare in i andra spännande möjligheter för bidrag och skatteavdrag som är tillgängliga för BRF:er.
Inom skattevärlden har Bostadsrättsföreningar BRF:er en särskild plats. Normalt sett är de inte registrerade för moms. Men det dyker upp situationer då föreningen måste tänka om och eventuellt registrera sig för moms. Ett sådant scenario uppstår när lokaler eller parkeringsplatser hyrs ut till icke-medlemmar.
Bostadsrättsföreningar har speciella riktlinjer att följa när det gäller moms. De kan inte lägga på moms på månadsavgifterna och saknar rätten att göra avdrag för moms på inköp av varor och tjänster. För att möjliggöra avdrag måste föreningen frivilligt registrera sig för moms.
Inom föreningens verksamhet finns undantag då moms måste redovisas. Att hyra ut parkeringsplatser till personer utanför fastigheten är ett exempel. Till och med en enskild p-plats räcker för att detta ska bli ett momspliktigt arrangemang. En annan sådan situation inträffar när föreningen har egna anställda och lönekostnaderna överstiger 300 000 kronor på årsbasis. Då måste föreningen uttagsbeskattas och inkludera moms på de tjänster de utför för sig själva. Skälet bakom detta är att staten jämställer sådana föreningar med entreprenörer.
BRF:er har ett antal ansvarsområden gällande moms:
Föreningen kan välja att frivilligt registrera sig för moms om det finns lokaler som bedriver momspliktig verksamhet. I detta fall lägger föreningen moms på lokalhyran eller månadsavgiften och har möjlighet att göra avdrag för lokalytan. Företag kan i sin tur kvitta momsen. Om enbart en specifik lokal har genomgått underhåll eller reparation kan hela momskostnaden dras av. För gemensamma kostnader beräknas avdrag enligt en schablon: lokalyta/totalyta = X procent i momsavdrag.
Fördelarna med att vara frivilligt momsregistrerad blir särskilt märkbara om föreningen har stora momspliktiga lokaler och planerar omfattande renoveringar. Nackdelen är den ökade administrativa bördan som kommer med momsarbetet. Ett beslut om momsregistrering är svårt att återkalla. Det blir aktuellt endast om verksamheten övergår till icke-momspliktig verksamhet eller om lokalytan omvandlas till bostäder.
Föreningar som fakturerar medlemmar och hyresgäster för faktisk förbrukning av el, vatten och värme använder IMD-systemet. Här läggs moms på hela fakturabeloppet, inklusive fasta elkostnader som nätavgifter och energiskatt. Momsavdrag är möjligt för inköp av el. Om föreningen istället fakturerar enligt schablonbelopp behöver de inte lägga på moms, såvida inte lokaluthyrning är momspliktig. Om fakturor justeras efter faktisk förbrukning ska moms läggas på.
Föreningar kan göra momsavdrag för inköp, installation och reparation av mätutrustning för faktisk förbrukning. Detta gäller när el, vatten och värme faktureras baserat på faktisk användning via IMD-system.
För en ekonomisk förening eller bostadsrättsförening finns möjlighet att göra momsavdrag för laddstolpsinstallationer vid parkeringsplatser under specifika förutsättningar. Om parkeringen hyrs ut till ett bolag eller om medlemmar/hyresgäster faktureras för faktisk elförbrukning via IMD, kan föreningen dra av momsen. Dock gäller detta inte om laddstolparna används i en momsfri verksamhet. Statligt stöd påverkar inte momsavdraget vid installation.
En bostadsrättsförening som installerar solceller för elproduktion och säljer överskottsel till elhandelsföretag kan göra skatteavdrag för delar av solcellsanläggningen. Avdrag är möjligt för den del som används för elproduktion till försäljning och till boende. Däremot är avdrag ej tillåtet för el som går till fastighetens drift, såsom trapphusbelysning och allmän el. Beräkning baseras på omsättningens momspliktiga och icke-momspliktiga delar.
Var noga med att konsultera skatteexperter för att säkerställa korrekt momsbehandling för er bostadsrättsförening.
I DEL 2 kan du fortsätta läsa om det här och där vi kommer att diskutera andra spännande bidragsmöjligheter och skatteavdrag som är tillgängliga för BRF:er.
Del 2 kommer inom kort!
Ladda ner en pdf:
DEL 1- Momsfrågor i BRF- Navigera Rätt i Skattevärlden
Med vänliga hälsningar
Oliver Nylund
Utbildningsansvarig
oliver.nylund@solelgrossisten.se
Just nu har Huawei exklusiv kampanj på sina optimerare –
Vi har fantastiska nyheter att dela med er! Snart lanserar
Just nu erbjuder Fronius en exklusiv kampanj på sina Symo